Abban szerintem mind egyetértünk, hogy ha elismerik a munkánkat, legyen az bármi is, jóleső érzés. Nincs ez másképp a Fügerikum esetében sem. Nos egy szeptemberi napon Zoli, a Festal vezetője felhívott és azt mondta, hogy neki ez a Fügerikum Fügebor nagyon tetszik.

Minőségi, mint a vendégei, történelme van, mint az étteremnek és ambiciózus, lelkes embernek ismert meg, aki a hagyományokat és az értékeket tisztelve viszi tovább a családi örökséget.

Mit szólnék, ha a füge jegyében telne egy kellemes esténk, 30-ad magunkkal egy gourmet vacsora keretében? Itt a Fügebor lenne a főszereplő és ehhez alakítanánk ki a menüsort is! A válaszom csak is Igen lehetett, hiszen egy prémium étterem prémium zártkörű vacsorájáról van szó, amit akárhogy is veszünk, nagyon megtisztelő dolog.

Hamarosan el is érkezett a várva várt est, ahol is a következő ételek kerültek terítékre:

1. Fogás: Kecskesajtos füge, sonka chipsel és uborka zselével, meggymártással

Az íz kombináció fergetegesen sikerült. Nagyon el lett találva a Füge puhasága a sonka chips lágyan roppanó elegyével. A sajt egy krémes jelleget ad az egésznek, így a meggymártás kísérőként nagyon finom és diszkrét jelleget ad a falatnak.

2. Fogás: Vaníliás paszternák leves nigella maggal és gyömbéres karotta leves pirított tökmaggal

Amikor fel lett konferálva az előétel után a leves szekció, komolyan kezdtem gondolkodni, hogy elég éhes vagyok-e ehhez az alkalomhoz? A végén majd elárulom!

Annyi biztos, hogy a két leves nem csak egyenként van nagyon rendben, de mind a kettő passzol a másikhoz. A vaníliás lágy íz után az enyhe sós nagyon finoman sikerült. Ezek önmagukban is tökéletesek egy fejedelmi ebédhez, nem hogy egymás után J

3. Zsályás bárány őszi kuszkusszal

Lássuk az első fogást, ami már nagyon „kijárt” a hasunknak. A bárány kellemes zsengére sütött húsa és a kuszkusz (habár nem látszik soknak) nagyon nagy megelégedésre ad okot. A kuszkusz ”alattomos” kis étel, mert nem is hinné az ember, hogy egy ilyen pici mennyiség, amúgy milyen laktató. A szósz teszi kellően pikánssá és szaftossá ezt a fogást.

4. Fogás: Gorgonzolás rizotto garnéla koronával, lime cikkel

Aki hadilábon áll a tengeri dolgokkal, ahogy az asztalunknál páran, megnyugtatásként mondom, hogy nem kell aggódnia. A garnéla mennyei. Pláne ezzel a kísérettel. Ha a lime nem lenne ott, akkor egy hétköznapi főételnek tűnhetne. Azonban így olyan kombinációt ad ez a hármas fogat, ami követendő példa.

5. Fogás: Zöldfűszeres morzsában rózsaszínre sütött sertésszűz csicsóka pürével és fügés lila hagyma lekvárral, cékla chipssel

A felvezetésnél mindenre gondoltam, de arra nem, hogy egy ennyire omlós húst kapunk! Ha a falatban minden egyszerre jön, az brutális. Elképesztő az íz kombináció. Itt már azt gondoltam, hogy nem lehet fokozni a dolgot, hiszen a Fügeborral ez is exkluzív lenne, azonban ennél is volt még tovább.

6. Fogás: Szarvasgerinc csokoládéval és zöldspárgás parmezános gratennal zsályás bárány őszi kuszkusszal és csírával

Itt volt a csúcspont! Gondoltam én. Azonban ezt úgy tudnám értékelni, hogy igenis meg nem is. Csúcspont volt a főételek terén. De nem az esténk terén. Nos a szarvasgerinc csokival egy elegáns íz, ami nem csak arisztokratikusan mutat utat a desszert előtt, de markánsan ad egy kellemes zárást a főételek útján.

7. Fogás: Panna cotta homoktövis velővel és Fügerikummal

A csúcspont megérkezett. A Fügerikum Fügebort méltán vártuk meg és mentünk át ezen a gourmet labirintuson, ahol olyan magabiztossággal vezettek minket, hogy az példaértékű volt. A desszert előtt pár szó és korty a vendégeknek erről a kiváló Fügeborról és aztán kezdetét vette az, ami az ötletadó volt. A desszert olyan finoman csúszott le torkomon, hogy a mai napig érzem a bársonyos ízt amit a Fügebor és a Panna cotta kettőse adott.

Hogy ne feledjem az elején feltett kérdésemre a választ! Ehhez az alkalomhoz pontosan annyira voltam éhes, amennyire kellett. Nagyon. Pedig gourmet estek nem arról szólnak, hogy nagyon tele legyen a pocakunk. Pedig itt ez sikerült. A 6 fogás tökéletesen elegendő volt.

Köszönjük a megtisztelő estét, megyünk legközelebb is! 🙂