Egy 70 éves történet

A Fügerikum termeléséről

A Magyarországon termesztett füge pillanatnyi fogyasztásra alkalmas lehet, azonban további feldolgozásra már alkalmatlan. Hazánk klímájának jellegéből adódóan nem tartalmaz olyan finom jegyeket, mint a Törökországban termő társa, gondolunk itt például a méretére és a belső tartalmára.

Törökországban a füge több tartományban is megtalálható. A tartományok sorából Izmir és Aydin kiemelkedő, itt évente kb. 200 000 – 205 000 tonna fügét termelnek. Aydin közel 150 km-re fekszik Izmirtől. Megannyi feljegyzés számol be arról, hogy 2000 – 3000 évvel ezelőtt is termeltek a térségben fügét, azonban 1976-ban látogatta meg Joseph Wilhelm az Aydinban élő gazdákat és kezdték el együtt a szabályozott termelést.

A termőföldek területe változó. A kisebbtől (1 hektár) a nagyobbakig (5 – 10 hektár) terjed. Ez a gazdától, vagy a termelő cég méretétől is függ.

A fügefák 8 méter magasra is nőhetnek és az első termést 5 év után lehet először betakarítani, de a gazdák akár 50 évig is gyümölcsöt nyerhetnek róla . A gyümölcs színe a sárgás-zöldtől a sötétliláig terjed, a  szemcsés gyümölcshús pedig a rózsaszíntől vörösig változhat. A gazdák rendszerint augusztus végén kézzel szedik le az érett gyümölcsöket a fákról a hegyes lejtőkön és az Aydin közelében lévő síkságokon egyaránt. Közvetlenül a betakarítást követően a szabadban, a fák közelében a napon, 2-4 napig szárítják. A terület az éghajlatának köszönhetően a füge vékony bőrrel és magas méztartalommal rendelkezik, ami különbözik a többi fajtától. Száradás után a füge minőségellenőrzésen esik át, majd további feldolgozást (igény szerinti csomagolást) végeznek vele.

A fügefák nagyon strapabíró gyümölcsfák a talaj tekintetében. A növény az agyagos és köves talajon is megél, ha a talaj elegendő meszet tartalmaz. Mínusz 10-15 fokos hőmérsékleten elfagy, de még a tövig elfagyott bokrok is új sarjakat hajtanak és a második évben teremnek.

Egyéb információk:

A fügét a történelem korai szakaszában is termesztették. Az ókori görögök és a rómaiak igen nagyra becsülték, az ősi egyiptomiak fügét helyeztek a fáraó temetkezési kamarájába.

A füge magas koncentrációban tartalmaz értékes anyagokat. Nagy mennyiségben van benne diétás rost, gyümölcscukor és glükóz. A füge ideális energiaforrás és jót tesz az emésztésnek. A füge ásványi anyagokban, például káliumban, kalciumban és magnéziumban is gazdag. Ezenkívül bőséges B-vitamin, különösen B1-vitamin forrása.

A gyümölcs összetétele, 100 g szárazsúlyra számítva:

  • kalcium: 220 mg;
  • foszfor: 133 mg;
  • vas: 2.7 mg;
  • nátrium: 9 mg;
  • kálium: 862 mg;
  • A- vitamin: 347 mg;
  • tiamin: 0.25 mg;
  • riboflavin mg: 0.25;
  • niacin: 2 mg;
  • C-vitamin: 9.22 mg.

Vetésterület
5-10 hektár
Téli átlaghőmérséklet
+8°C
Napsütötte órák száma
7,5

A Fügerikum termőföldjének

Elhelyezkedése

A tartományok sorából Izmir és Aydin kiemelkedő, itt évente kb. 200 000 – 205 000 tonna fügét termelnek. Aydin közel 150 km-re fekszik Izmirtől.